HN: Telecom do září spustí TV po internetu

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Český Telecom zřejmě o prázdninách spustí televizi po internetu. Nejdříve bude dostupná v Praze a Brně, později se bude šířit do dalších měst, informují Hospodářské noviny s odvoláním na nejmenované zdroje z firmy. Šéf společnosti Jaime Smith deníku řekl, že Telecom bude nejpozději od září nabízet třicet televizních programů v základní nabídce a výběr z mnoha filmů na objednávku.

"Celkově bude služba lepší než současná nabídka kabelových televizí. Ceny přitom budou na podobné úrovni," uvedl Smith. Telecom od nových služeb očekává, že přesvědčí lidi, aby si pořídili internet, a hlavně neodhlásili pevnou linku. S jejich úbytkem se firma dlouhodobě potýká. Lidé stále více dávají přednost mobilním telefonům.

Smith neuvedl, kolik zákazníků televize po síti firma letos plánuje nalákat. Má se ale stát výraznou konkurencí kabelových televizí.

František Malina, mluvčí jedné ze dvou nejsilnějších tuzemských kabelových společností UPC, řekl deníku, že v delším časovém horizontu nemůže televize po internetu konkurovat kabelovým televizím. "Telecom tedy v tomto jako velmi silnou konkurenci nevidíme," dodal.

Společně s konkurenční Karneval Média mají dva nejsilnější hráči dohromady už více než půl milionů kabelových zákazníků.

Kabelové televize jsou také největším konkurentem Telecomu v poskytování vysokorychlostního internetu. Dohromady k virtuální síti vysokou rychlostí připojují přes 140 tisíc klientů, Telecom zhruba dvakrát více.

Jako velkou výhodu "své" televize vidí Smith knihovnu filmů, které si zákazníci budou moci individuálně objednávat. To už nabízí internetový portál Telecomu starzone.cz. Jeho zákazníci mají v současnosti na výběr ze tří set filmových titulů. Nejdražší půjčovné je zde okolo šedesáti korun, u většiny filmů se však platí méně.

Z portálu se ale filmy stahují nejdřív do počítače. "Televize po internetu bude nabízet veškerý komfort jako sledování dvd nosičů. Stačí kliknout a bude možné film hned sledovat. Půjde ho také přetočit či zastavit," říká výhody Smith.

Televizi po internetu už má Telefónica, vlastník Českého Telecomu, vyzkoušenou doma. Ve Španělsku ji provozuje od roku 2004. V současnosti nabízí asi 63 programů, třetinu z nich regionálních, a má více než 300 tisíc uživatelů. Telecom bude navíc nabízet dva v Česku úplně nové programy. Jejich jména ale zatím nemůže kvůli probíhajícím jednáním zveřejnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK