Klaus podepsal zákon, který zjednoduší rozšiřování kvalifikace

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Jednodušší cestu k rozšíření kvalifikace, a tím i k lepšímu uplatnění na trhu práce má umožnit zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který dnes podepsal prezident Václav Klaus. Informoval o tom ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Zákon počítá s tím, že lidé by mohli získat potřebné znalosti a dovednosti v praxi nebo v rámci různých kurzů a pak se nechat přezkoušet. Pokud nebudou mít dospělí například čas chodit do školy, aby si udělali maturitu nebo získali výuční list, budou si moci studium rozvrhnout podle svých potřeb. Když získají určitý počet certifikátů, budou moci jít rovnou k příslušné závěrečné zkoušce.

Podle odborníků zákon sice otevírá dveře dalšímu vzdělávání dospělých, důležité ale bude, zda ho podpoří i zaměstnavatelé. "Bude záležet, jak bude systém otevřený, jak bude jednoduché novou kvalifikaci získat či zda samotní zaměstnavatelé budou oceňovat, že si člověk zvýšil nebo potvrdil svoji kvalifikaci," uvedla již dříve Věra Czesaná z Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání.

Podle Jana Kouckého ze Střediska vzdělávací politiky bude úspěšnost nového systému záležet hlavně na tom, zda o něj budou mít zaměstnanci a zaměstnavatelé zájem. Systém dalšího vzdělávání podle něj zatím mezi Čechy není dostatečně zažitý. "Ve Skandinávii je například běžné, že zaměstnanci dostávají na účast na kurzech placenou dovolenou, v některých evropských státech také existují například osobní vzdělávací účty, ze kterých se další vzdělávání lidem hradí," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK