Americké akcie dopoledne většinou zpevňovaly

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování zvyšovaly. Výjimkou ale byly některé technologie, kvůli nimž se index Nasdaq ocitl v mírné ztrátě. Akciím pomáhají hlavně solidní výsledky hospodaření mnoha firem, nejnověji také výsledky internetové firmy Google.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 11.382 bodů a proti předchozímu závěru tak zpevnil o téměř 0,4 procenta. Podobně širší index S&P 500 si připsal 0,3 procenta na 1315 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite ale o 0,3 procenta klesl a pohyboval se kolem hodnoty 2356 bodů.

Dow Jonesův index je teď na nejvyšší úrovni od ledna 2000 a dostal se tak do doby před začátkem mohutného sesuvu cen akcií. Od historického maxima 11.750,28 bodu, na němž se ocitl 14. ledna 2000, ho tedy dělí už jen asi tři procenta.

Blue chips tak posunuly šestileté maximum, i když náladu mezi podniky z odvětví vyspělých technologií pokazily akcie Broadcom a Dell Computer. Situaci tak zachraňoval Google, jehož akcie vystřelily o zhruba osm procent vzhůru a dostaly se na 450 dolarů.

Google v prvním čtvrtletí vytvořil čistý zisk 592 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 60 procent. Tržby vzrostly o 79 procent na 2,25 miliardy dolarů. Podnik tak vysoko překonal odhady analytiků a daří se mu i zvyšovat podíl na trhu na úkor konkurence, hlavně na úkor společnosti Yahoo!.

"Akciový trh roste díky ziskům. Google znamená zcela jistě podporu pro technologie a pro index S&P, dobré výsledkové zprávy se však dostavily také od firem v bázi Dow Jonesova indexu," podotkl šéf společnosti Briefing.com Dick Green.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK