Cena ropy vystoupila na nový rekord vysoko nad 74 USD

21.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích odpoledne obnovily a růst a později se vyšplhaly na nová maxima. Americká lehká ropa West Texas Intermediate vůbec poprvé zdolala hranici 74 dolarů a dostala se až na 74,45 USD. Důvodem jsou znovu obavy z narušení plynulosti zásobování.

Ropa v důsledku geopolitického napětí zdražuje každým dnem a přestože se ráno dostavila na trh výprodejní vlna, později se nákupy obnovily. Zvyšuje se také cena topného oleje, která se dostala na 2,06 USD za galon (asi 3,8 litru), naopak benzin mírně zlevnil.

Obchodníky znepokojuje napětí mezi Íránem a západními zeměmi, které požadují, aby Írán zastavil obohacování uranu. Země je obnovily před několika dny, údajně pro mírové účely. Západ se však obává, že pravým cílem je získat materiál k výrobě atomové bomby.

Írán je čtvrtým největším vývozcem ropy na světě a významným členem Organizace zemí vyvážejících ropu. Obchodníci se obávají, že pokud konflikt mezi ním a Západem bude eskalovat, mohl by Írán začít ropu využívat jako prostředek nátlaku.

Írán nepřikládá velkou váhu případnému ozbrojenému útoku, který by vůči němu zřejmě vedly Spojené státy, a před návštěvou inspektorů OSN nedává najevo ani snahu o dosažení kompromisu. OSN požaduje, aby Írán do 28. dubna s obohacováním uranu přestal, a zda je ochoten na požadavek OSN přistoupit, to má zjistit šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej.

Americký prezident George Bush řekl, že Íránu nedovolí vlastnit jaderné zbraně, a přitom odmítl vyloučit použití vojenské síly, pokud se Írán požadavkům mezinárodní komunity nepodřídí. Američané požadují, aby se do Íránu nedodávaly z jiných zemí zbraně ani materiál, kterého by bylo možné k výrobě zbraní použít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK