Drůbežárna na Třeboňsku má problémy kvůli ptačí chřipce

22.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 22. dubna (ČTK) - Drůbežárna v Žíteči na Třeboňsku, která leží v ochranném pásmu vyhlášeném veterináři kvůli ptačí chřipce, má ekonomické problémy. Více než 60.000 brojlerů z chovu nechce žádný zpracovatel vykoupit. Drůbežárna škodu vyčíslila na 2,5 milionu korun a neví, co s brojlery dál. Píše o tom dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

Majitel drůbežárny dodával v předchozích letech vykrmené brojlery největšímu zpracovateli, jímž je Jihočeská drůbež Vodňany. Ta ale odstoupila od smlouvy, jakmile veterináři vyhlásili ochranné pásmo, do kterého spadají i jeho haly.

"Mám 60.000 brojlerů a nevím, co s tím dále, protože Vodňany ani jiný zpracovatel to nechce odebrat, třebaže ptáci byli naskladněni do drůbežárny samozřejmě před nálezem uhynulé labutě a jsou zdraví. Opatření mě zruinují," řekl listu majitel drůbežárny Martin Wolf, který se pokusí prodat drůbež do zahraničí. Mimořádná opatření skončí na Třeboňsku 30. dubna.

Společnost Agropol, pod kterou Jihočeská drůbež Vodňany spadá, nevykoupí jediný kus drůbeže z chovů, kde platí veterinární opatření. Její mluvčí Jana Kindlová listu řekla, že podnikatel podle smlouvy nemůže ze strany této firmy počítat s kompenzací.

Jedinou šancí pro podnikatele je podle MF Dnes kompenzace od státu. O té ale zatím není jasno, protože vláda by o ni měla teprve žádat Evropskou unii, ale ta vyplatí pravděpodobně jen polovinu škody.

V Česku byla nemoc dosud objevena ve 12 potvrzených případech, a to výhradně u uhynulých labutí nalezených na území jižních Čech. Čtyři nakažené labutě nalezli odborníci na Vltavě přímo v Českých Budějovicích, tři v nedalekých Bavorovicích, dvě na Hluboké a po jedné v Týně nad Vltavou, Mirochově na Jindřichohradecku a na Orlické přehradě.

Ze všech labutí s potvrzenou nákazou ptačí chřipkou se zatím u sedmi ptáků potvrdil i vysoce nebezpečný virus H5N1, přenosný i na člověka. Ve zbývajících případech musí ještě tento typ viru potvrdit, nebo vyvrátit laboratoř EU v britském Weybridge.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK