Británie a Francie chtějí, aby MMF více sledoval trh s ropou

23.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. dubna (ČTK) - Velká Británie a Francie naléhají na Mezinárodní měnový fond, aby převzal aktivnější roli ve sledování trhů s energiemi a jejich ekonomických dopadů. Během sobotního zasedání MMF vyzvaly podle agentury Reuters k větším investicím do rafinerských kapacit, k lepšímu informování o ropných rezervách a zásobách. Ceny ropy v posledních dnech strmě vzrostly a v pátek překročily 75 dolarů za barel.

Ministři financí obou zemí také usilují o to, aby se trh s energiemi dostal do agendy MMF po reformě, která se pro tuto instituci chystá. "Nepochybně podporujeme, aby MMF zvýšil dohled nad tímto sektorem," řekl na tiskové konferenci francouzský ministr Thierry Breton.

Ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny sedmi vyspělých průmyslových zemí G7 se předtím shodli na tom, že právě prudký růst cen ropy a vysoký schodek zahraničního obchodu představují vážnou hrozbu globálnímu růstu. Současně se zavázali, že budou spolupracovat na řešení těchto problémů. Jednání G7 předcházelo v pátek víkendovému zasedání MMF a Světové banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK