Banky hlásí v 1. čtvrtletí až dvojnásobný nárůst hypoték

23.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Hypotečním bankám se v 1. čtvrtletí letošního roku dařilo. Tento trend bude podle odborníků pokračovat nejméně do konce roku 2007. Největší nárůst obchodů hlásí Hypoteční banka, která hypotéky poskytuje rovněž klientům ČSOB a Citibank. Meziročně jí stoupl objem nových úvěrů o 133 procent na šest miliard korun. Lídrem trhu zůstává Česká spořitelna s 6,17 miliardy korun nových hypoték, což je o 45 procent více než loni. Vyplývá to z údajů hypotečních bank, které má ČTK k dispozici.

Podle generálního ředitele Hypoteční banky budou letos hypotéky bankovním produktem číslo jedna. Důvodem jsou podle něj přetrvávající nízké úrokové sazby a obava ze zdražení nemovitostí po zvýšení DPH na stavební práce od roku 2008.

Dobré výsledky měly v prvním čtvrtletí i menší banky. Raiffeisenbank zaznamenala meziroční nárůst objemu nových hypoték o 131 procent na 1,45 miliardy korun. "Stále častěji si také hypotéky berou mladí lidé ze silné generace ročníků 70. let, kteří zakládají rodiny a pořizují si vlastní bydlení," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň. Podobně silný růst by podle něj měl pokračovat i ve zbytku roku.

GE Money Bank financovala za první tři měsíce roku nové hypotéky v objemu 969 milionů korun, což je o 53 procent více než ve stejném období loni. HVB Bank zvýšila objem nových hypoték o 29 procent na 844 milionů korun a Živnostenské bance stoupl objem nových úvěrů o 46 procent na 739 milionů.

Celkově tak v 1. čtvrtletí banky poskytly nové hypoteční úvěry za více než 16 miliard korun. Údaje ovšem nezahrnují statistiky za Komerční banku. Ta přesná čísla sdělí až po zveřejnění finančních výsledků 28. dubna. Během prvního pololetí 2005 poskytla nové hypotéky ve výši osm miliard korun.

Loni tuzemské banky poskytly hypotéky ve výši 73 miliard korun. Průměrná výše hypotečního úvěru činila 1,4 milionu korun. Letos ekonomové očekávají, že objem poskytnutých hypoték přesáhne až 90 miliard korun.

Od počátku činnosti hypotečních bank v ČR poskytly podle údajů ministerstva pro místní rozvoj do konce loňského roku všechny banky 195 tisíc hypotečních úvěrů ve výši 328 miliard korun. Samotným občanům banky prodaly 188 tisíc hypoték za 226 miliard korun. Zbytek připadá na podnikatele a města.

Rychlý růst hypotečních úvěrů se projevuje i v rostoucím zadlužení domácností. Podle údajů České národní banky lidé dlužili letos ke konci února bankám a jiným finančním institucím 428 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK