Členové MMF se dohodli na reformě organizace

23.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond by měl projít reformou, která by posílila jeho roli při dohledu nad světovou ekonomikou, při boji s krizemi a také zvýšila vliv silných rozvíjejících se ekonomik v rámci fondu. Téma reformy patřilo k hlavním bodům jarního zasedání MMF a Světové banky. Konkrétnější návrhy však mají být představeny až na podzimním zasedání v Singapuru, které se má stát reformním summitem.

MMF také vyzval asijské ekonomiky k větší pružnosti kurzu jejich měn. Zdůraznil spoluzodpovědnost všech zemí za globální rovnováhu a upozornil, že společné akce jsou pro jednotlivé členy i celou mezinárodní komunitu větší výhodou, než individuální. Upřesnil, že Spojené státy by se měly dále soustředit na zvýšení úspor, Evropa a Japonsko na strukturální reformy a asijské země s vysokým přebytkem bilance zahraničního obchodu na odstranění kontroly vývoje devizových kurzů.

Česká republika jednala se SB o uskutečnění pilotního projektu na sledování efektivity využití pomoci rozvojovým státům. Šlo by tak o první projekt tohoto typu v historii SB, řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza, který se zasedání zúčastnil spolu s viceguvernérem České národní banky Luďkem Niedermayerem.

Cílem reformy MMF je posílení role fondu jako dohledu nad světovou ekonomikou. Návrhy změn zahrnují přísnější sledování vývoje směnných kurzů a devizových politik rozvíjejících se ekonomik, zvláště v Asii, ale také vývoje na energetických trzích. MMF chce také hrát silnější roli v přibližování zemí ze skupiny průmyslových i rozvíjejících se ekonomik.

V rámci agendy Světové banky se diskutovalo rovněž o větším využívání čisté energie, snižování emisí a jejich financování. Politici soustředili svůj zájem na to, jak by vyspělé země mohly pomoci rozvojovým k uspokojení jejich energetických potřeb, aniž by to vedlo ke znečištění životního prostředí.

MMF podle svého tiskového prohlášení vítá současný růst světové ekonomiky. Silný růst fond očekává i v následujících letech. Upozorňuje ovšem i na rizika, která jej mohou ohrozit. Mezi hlavní patří vysoká cena ropy, nárůst protekcionismu ve světové ekonomice nebo možná pandemie ptačí chřipky.

Očekávalo se, že diskuzi budou vévodit i současné vysoké ceny ropy. Velká Británie a Francie vyzvaly Mezinárodní měnový fond, aby převzal aktivnější roli ve sledování trhů s energiemi a jejich ekonomických dopadů. Cena ropy v pátek překročila hranici 75 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK