MfD: Letos se poprvé prodá miliarda mobilů

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Poptávka po nových mobilních telefonech neustále roste. Na celém světě se jich letos zřejmě poprvé prodá více než jedna miliarda. To by znamenalo 22procentní nárůst proti minulému roku, kdy se jich prodalo 817 milionů. Napsala to Mladá fronta Dnes s odvoláním na společnost Strategy Analytics.

V prvním čtvrtletí letošního roku se podle analytické společnosti IDC prodalo 226,7 milionu mobilů, podle Strategy Analytics dokonce 229 milionů. Proti poslednímu čtvrtletí minulého roku to představuje nárůst o zhruba 30 procent.

Za trvalým zájmem o nové mobilní telefony stojí podle odborníků to, že na vyspělých trzích si lidé pořizují modernější přístroje a na rozvíjejících se trzích není stále ještě uspokojena poptávka po levnějších mobilech.

V současné době ovládá 80 procent světového trhu pětice největších výrobců. Motorola zvýšila v prvním čtvrtletí svůj prodej meziročně o 61 procent, Nokia o 40 procent. Mezi pět největších výrobců patří ještě Samsung, LG Electronics a Sony Ericsson.

Podíl firem na světovém trhu podle Strategy Analytics:

Nokia 33 procent

Motorola 20 procent

Samsung 13 procent

LG 7 procent

Sony Ericsson 6 procent

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK