Týden: Zápas o čtvrtmiliardu pro Sazku jde do finále

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Lidoveckým poslancům se podařilo dostat do parlamentu novou verzi zákona, která zaručí, že provozovatelé loterií, včetně největší sázkové společnosti Sazka, budou moci žádat o vrácení daně z přidané hodnoty. Informuje o tom vydání časopisu Týden, podle kterého by poslanci o novele mohli rozhodnout už tuto středu.

V současnosti provozovatelé loterií podle výkladu ministerstva financí nemají nárok na odpočet DPH zaplacené na vstupu, tedy při nakupování zboží a služeb. Zákon o DPH byl sice v březnu novelizován, ale ne do podoby, která loterijním společnostem do roku 2004 přinášela výhody. Pokud nynější navržená legislativní úprava projde schvalovacím kolečkem, což by podle Týdne neměl být větší problém, vše by se vrátilo do původního stavu a Sazka by opět mohla odpočty DPH uplatňovat a tím získávat další peníze pro sportovní svazy a sdružení. Ve hře je 200 až 250 milionů korun, píše Týden.

Připouští to i ministerstvo financí, jež se celou dobu snažilo takovému kroku zabránit. "Teď už nepůjde dělat nic jiného než peníze Sazce vracet," řekla Týdnu náměstkyně ministra financí Dana Trezziová.

Při prosazování zájmů sportovních svazů, které jsou akcionáři Sazky, se v poslední době zviditelňují především poslanci z KDU-ČSL - hlavně místopředseda dozorčí rady Sazky Ladislav Šustr a Michaela Šojdrová, oba členové křesťanského sdružení Orel. Právě Šojdrová stojí za posledními dvěma pokusy o změnu zákona, brání se však nařčení, že vystupuje ve prospěch Sazky. "Nejsme lobbistkou pro loterie, ale lobbistkou pro sport. A vratky z DPH budou muset tyto firmy odvést na veřejně prospěšné účely. O to víc tedy dostanou sportovci," řekla Šojdrová Týdnu.

Sazka splácí drahou multifunkční halu Sazka Arena a není schopna dostát svým závazkům vůči sportovním svazům. Ročně by jim měla odvést zhruba miliardu korun, místo toho jim za loňský rok zaplatila jen tři čtvrtiny z této částky. Vedení loterijní společnosti ale odmítá, že by za problémy stála hala v Praze a propad vysvětluje právě změnou zákona o dani z přidané hodnoty, od níž byly loterijní společnosti před rokem 2005 osvobozeny.

Ministryně školství, tělesné výchovy a sportu Petra Buzková v neděli řekla, že stát by měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny v Praze-Libni. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy. V televizní diskusi Otázky Václava Moravce také ministryně prohlásila, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák na svém místě nemá co dělat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK