MPO: Hyundai zatím neoznámila odložení slavnosti v Nošovicích

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Ostrava 24. dubna (ČTK) - Vedení jihokorejské automobilky Hyundai českým úřadům zatím oficiálně neoznámilo svůj záměr odložit na neurčito slavnostní ceremoniál k zahájení výstavby nového montážního závodu v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, který je naplánován na polovinu května. Korejský list Korea Times uvedl, že Hyundai se rozhodla odložit poklepání základního kamene nošovického závodu kvůli vyšetřování nejvyšších členů jejího vedení, kteří jsou podezřelí z nezákonného lobbingu a uplácení politiků.

"Od společnosti Hyundai zatím nemáme žádnou oficiální informaci o změně plánu, takže pro nás stále platí původně dohodnutý termín (polovina května)," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Místopředseda vlády Jiří Havel nemá žádné zprávy, že by projekt Hyundai v ČR byl ohrožen. "Jednání pokračují, termín oficiálního zahájení projektu nebyl zatím definitivně stanoven," řekl Havel.

Podobně se vyjádřila i Kateřina Churá z moravskoslezského krajského úřadu. "Informaci o odložení slavnostního ceremoniálu v Nošovicích dosud oficiálně neobdržel ani Moravskoslezský kraj, ani CzechInvest, ani jiná zainteresovaná instituce v ČR. Považujeme proto za platnou dohodu, učiněnou s korejskou stranou minulý týden, že o pevném datu slavnostního ceremoniálu i o jeho eventuálním posunutí bude rozhodnuto do konce měsíce dubna," dodala Churá.

Akce v Nošovicích je podle korejského listu odložena na neurčito, avšak Nošovice nejsou jediné, kterých se rozhodnutí dotkne. Hyundai kvůli vyšetřování odložil i další akce, včetně podobného ceremoniálu, který se měl konat v americkém státě Georgia. Tam se chystá stavět dceřiná společnost Kia Motors.

Poklepání základního kamene automobilky Hyundai v Nošovicích bylo naplánováno na 17. května a společnost Hyundai zatím nesdělila, na kdy stanoví náhradní termín. V americké Georgii měla být akce ve středu, ale bude se zřejmě konat až v polovině května. Rozhodnutí padlo už před pár dny, kdy se vyšetřování korupčního skandálu prohloubilo.

Obě automobilky, tedy Hyundai i Kia, zrušily také veškeré plánované akce s investory na tento a příští měsíc. Konat se tedy zatím nebude ani schůzka s korejskými investory k výsledkům hospodaření za první čtvrtletí letošního roku, ani promoční akce v USA, Evropě a v Asii.

Nová továrna automobilky Hyundai v Nošovicích by měla vyrábět asi 300.000 vozů ročně a Hyundai do ní chce investovat až miliardu eur (zhruba 29 miliard Kč). Výroba by měla začít v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK