Koruna posiluje na 28,38 Kč/EUR, vůči dolaru je pod 23 Kč/USD

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Česká měna nadále posiluje. Vůči euru posílila o haléř na 28,38 Kč/EUR. Proti dolaru prolomila hranici 23 Kč/USD a obchoduje se na 22,96 Kč/USD. Nejdůležitější zůstává pro vývoj kurzu koruny vývoj v regionu, domácí zprávy dnes do obchodování nezasáhly. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance se již v minulosti ukázala klíčovou pro vývoj hranice 28,35 Kč/EUR. "Celá řada zahraničních spekulantů považuje tuto hladinu za tak silnou, že zde korunu prodává a vybírá si tak zisk. Koruna proto v dopoledních hodinách mírně zkorigovala k 28,43 Kč/EUR," uvedl. Na druhou stranu podle něj nálada na sousedním polském trhu zůstává příznivá, a proto koruna odpoledne opět posílila.

Nejasný vývoj měl dnes dolar. "Nejprve posílil, pak oslabil, aby následně zase posílil," uvedl Pikora. Dolar po oslabení až za 1,2400 USD/EUR posiluje na současných 1,2350 USD/EUR.

"Korekci nezabránila ani německá průmyslová výroba, která meziměsíčním růstem o jedno procento překonala očekávání," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Podle něj by měl dolar kvůli kombinaci politického tlaku na uvolnění jüanu a bezpečnostních rizik v Íránu opět testovat hranici 1,24 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK