Odborník: Při čerpání fondů EU často znevýhodněni malí podnikatelé

24.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Obtíže při čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU způsobuje mimo jiné ne zcela přesné nastavení výběrových kritérií, které často znevýhodňuje menší a začínající žadatele. Řekl to Jan Šmidmajer z poradenské agentury G-Projekt na dnešním semináři Transparency International (TI) věnovaném efektivnějšímu využívání unijních financí. Problémem jsou podle něj také časté legislativní změny v zadávání veřejných zakázek.

Důvody pomalého čerpání peněz z fondů EU se na svém zasedání minulý týden zabývala vláda a při jejich pojmenovávání se od odborníků v zásadě neliší. Shoda panuje v tom, že problémem je příliš složitá administrativa, zdlouhavý proces výběru a hodnocení projektů a nedostatečná informovanost potenciálních žadatelů. Potíže působí i nedostatek kvalifikovaných úředníků.

Podle Šmidmajera o některé typy projektů nejeví žadatelé téměř žádný zájem, jinde - například v oblasti infrastruktury - je už dnes zřejmý převis poptávky nad nabídkou. Řešením by byla možnost zacházet s přidělenými prostředky pružněji; to by mělo být možné díky volnější definici programů už v období 2007-2013.

V tomto období bude moci ČR čerpat 778 miliard Kč, v jednom roce to tedy bude zhruba čtyřikrát více než dosud. V současnosti probíhá příprava návrhu operačních programů, kterých má být 24 proti dnešním pěti.

Dnešní seminář uspořádala TI jako součást rozsáhlejšího projektu, jímž chce přispět k průhlednějšímu zacházení evropskými penězi, a pozvala na něj i odborníky z Velké Británie a Finska. Ti mluvili o tom, jaké zkušenosti mají s využitím strukturálních fondů v jiných evropských zemích.

Transparency International v ČR funguje od roku 1998 jako jedna z 80 poboček mezinárodní organizace zaměřené především na boj s korupcí. V rámci projektu Strukturální fondy se hodlá TI v následujících měsících zaměřit mimo jiné na zpracování analýzy potenciálních finančních ztrát spojených s pomalým čerpáním evropských financí nebo na to, jaký vliv má na výběr projektů politická reprezentace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK