Japonské akcie mírně zpevnily, dolar pokračuje v poklesu

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. dubna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes mírně zpevnily a investoři měli největší zájem o cenné papíry bank a některých realitních společností. Na devizovém trhu dál klesá kurz dolaru a podle analytiků bude zřejmě v poklesu pokračovat.

Index Nikkei 225 si připsal 55,89 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,33 procenta na hodnotě 16.970,29 bodu. Získal tak zpět zatím pouze mírnou část pondělních ztrát, kdy přišel o téměř 500 bodů. Širší index Topix dnes zpevnil o 0,52 procenta na 1719,73 bodu.

Nejvíce se zvyšovaly kurzy akcií realitní firmy Mitsui Fudosan, maloobchodního prodejce Fast Retailing, a dalších firem, které se nejvíce podílejí na růstu podnikových zisků. Klesaly však kurzy akcií významných exportérů, kterým škodí růst kurzu jenu vůči dolaru. To se týká firem Canon nebo Kyocera.

"Při současné úrovni směnných kurzů je pro investory skutečně obtížné nakupovat technologické akcie. Zatím poslední růst trhu táhly právě akcie technologických titulů a teď, když se objevují obavy z kurzových dopadů, je pro širší trh těžké obnovit růst," řekl analytik makléřské společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama.

Na devizovém trhu pokračuje v poklesu dolar, který je nyní blízko tříměsíčního minima k jenu. Americká měna tak navazuje na pondělní pokles, kdy reagovala na sdělení ministrů financí skupiny G7. Ti v pátek uvedli, že Čína by měla přestat tolik ovlivňovat kurz svého jüanu a nechat na něj více působit tržní síly. Pokud by to udělala, že jüan by se vydal vzhůru a s ním i další asijské měny. Japonský jen se pod vlivem těchto událostí chová tak, jak by se pravděpodobně choval i čínský jüan, tedy zpevňuje.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 114,61 JPY a oslabil tak z předchozích 115,64 JPY, kde byl v pondělí v Tokiu. Na paritě s eurem klesl na 1,2383 z předchozích 1,2361 USD, a rovněž euro vůči jenu kleslo na 141,95 z předchozího kurzu 142,97 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK