Obchodní deficit eurozóny v únoru klesl

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. dubna (ČTK) - Obchodní deficit eurozóny se v únoru snížil na 3,1 miliardy eur z lednových 9,5 miliardy. Oznámil to statistický úřad Evropské unie Eurostat. Dodal, že za první dva měsíce roku tak zahraniční obchod vykázal schodek 12,6 miliardy eur ve srovnání s přebytkem 1,8 miliardy ve stejném období loni.

"Údaje jsou trochu zklamáním. Zlepšení proti lednu nebylo tak výrazné, jak se očekávalo," uvedla analytička Audrey Childeová-Freemanová ze společnosti CIBC World Markets. Dodala však, že data by neměla mít výraznější dopad na kurz eura.

Export se v prvních dvou měsících letošního roku zvýšil meziročně o 14 procent na 203,7 miliardy eur. Import stoupl o 23 procent na 216,3 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Na deficitu měla značný podíl výměna zboží s Čínou a Ruskem. Schodek v obchodování s Čínou se v lednu a únoru zvýšil na 8,1 miliardy eur z 5,5 miliardy před rokem. V případě Ruska se deficit zdvojnásobil na 4,5 miliardy z předchozích 2,2 miliardy eur. Přebytek v obchodování s Českou republikou stoupl na 0,2 z 0,1 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK