Sněmovna přehlasovala Klause a přijala zákon o vyvlastnění

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna přijala předlohu, která dává státu do rukou nástroj na urychlení výstavby silnic, dálnic a železnic. V takzvaném veřejném zájmu bude moci sáhnout k vyvlastnění. Sněmovna přijala zákon poté, co přehlasovala veto prezidenta republiky Václava Klause. Prezident tvrdí, že zákon je v rozporu s Ústavou i Listinou základních práv a svobod.

"Zákon vracím především z toho důvodu, že je paušálním vyvlastňovacím zákonem a že formulace v něm obsažené jsou zneužitelné," uvedl již dříve Klaus. Zákon nijak blíže nespecifikuje neurčitý právní pojem "veřejný zájem", který může jako jediný ospravedlnit zásah do Ústavou zaručeného vlastnického práva, dodal.

Veto prezidenta dnes přehlasovalo 116 ze 177 přítomných poslanců. Proti jich hlasovalo 55. Zapotřebí bylo 101 hlasů. Předloha počítá s tím, že majitelé vyvlastňovaných nemovitostí dostanou buď finanční odškodnění podle ceny v místě obvyklé podle znaleckého posudku, nikoli už podle cenových tabulek, nebo nově hmotnou náhradu, například nový pozemek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK