Koruna posílila vůči dolaru na 22,89 Kč/USD

25.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Česká měna zakončila den růstem vůči dolaru na 22,89 Kč/USD. Vůči euru koruna oslabila o haléř na 28,39 Kč/EUR. Kurz byl během dne pod vlivem oslabujícího dolaru a dobrých zpráv z některých zemí v regionu včetně ČR. Vyplývá to z informaci serveru Patria Online.

Ministerstvo financí oznámilo citelné zvýšení růstových prognóz pro českou ekonomiku na 5,6 procenta z předchozích 4,6 procenta. Současně byly potvrzeny odhady inflace ve výši 2,6 procenta.

"Mnoho investorů stále vidí příznivé makroekonomické indikátory a nepřestává nakupovat korunu. Volby nechávají trh v klidu," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Koruna tak má podle něj v příštích dnech prostor k posílení až na 28,25 Kč/EUR.

Dolar dnes rozšířil své ztráty poté, co německý index podnikatelské důvěry vykázal nejlepší výsledky za posledních 15 let. Statistiky podle Pikory jednoznačně ukazují, že se situace v Německu zlepšuje i přes vysoké ceny ropy. Koruna může podle jeho odhadů v příštích dnech k dolaru posílit až na 22,60 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK