Americké akcie v úterý kvůli úrokovým sazbám oslabily

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý snižovaly a investoři se opět zalekli dalšího zvyšování úrokových sazeb. Výprodej se týkal rovněž akcií energetických firem, klesaly však i cenné papíry výrobce těžkých stavebních strojů Caterpillar. Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, který klesl na nové sedmiměsíční minimum k euru.

Dow Jonesův index klesl o 53,07 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 0,47 procenta na úrovni 11.283,25 bodu. Podobně širší index S&P 500 oslabil o 6,37 bodu a obchodování uzavřel nižší o 0,49 procenta na 1301,74 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale klesl jen o 3,08 bodu, což je 0,13 procenta, a končil na hodnotě 2330,30 bodu.

V průběhu obchodování nepříznivě zapůsobila zpráva o prodeji domů, která vyzněla příznivěji, než trh čekal. Investoři tak získali znovu dojem, že americká centrální banka má dost důvodů ke zvyšování úrokových sazeb, které by se tak mohli dostat nad pětiprocentní hranici. Nyní je základní úrok na 4,75 procenta.

Naopak příznivě zapůsobila řada výsledkových zpráv o hospodaření firem v prvním čtvrtletí. Mnoho jich snadno překonalo odhady analytiků, ale obavy z dalšího růstu sazeb nakonec převážily.

"Když máte podniky s tak vysokými zisky, které mají i dobré vyhlídky, ale přitom se hovoří o mzdové a další inflaci, pak se každý zamyslí a řekne si, že centrální banka možná ještě ve zvyšování úroků pauzu neudělá," řekl portfolio manažer společnosti Oberweis Asset Management Ken Farsalas. Úroky se v USA zvyšují nepřetržitě od června 2004.

Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar, který se tak vůči euru dostal na nejnižší úroveň za sedm měsíců. Euro naopak těžilo z komentáře činitelů Evropské centrální banky, kteří naznačili, že zvyšování sazeb může být v eurozóně výraznější, než trh předpokládá. Nyní je základní sazba na 2,5 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2430 USD a klesl tak z předchozích 1,2403 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem ale zpevnil na 114,83 ze 114,43 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 142,75 z předchozího kurzu 141,96 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK