HN: Skupina J&T chystá regionální CNN

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Slovenská investiční skupina J&T, která působí také na českém trhu, chce vytvořit silnou středoevropskou zpravodajskou televizi. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl jeden ze spolumajitelů skupiny, předseda představenstva J&T Banky Patrik Tkáč.

J&T na Slovensku vlastní zpravodajskou televizi TA3. V Česku nedávno dostala licenci na nový digitální televizní kanál Z1, který bude vysílat výhradně zpravodajství a publicistiku.

TA3 není ani po čtyřech letech provozu zisková. Kdyby ovšem česká televize Z1 přinášela v tržbách alespoň tolik, co TA3 na Slovensku, dostalo by se hospodaření obou televizí do mírného plusu, uvedl Tkáč. Skupina hledá také příležitost, jak vstoupit do televizního vysílání rovněž v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.

"Nám se líbí myšlenka zakladatelů TA3 o vytvoření středoevropské zpravodajské televize. Začít je třeba vždy od něčeho menšího. Když to budete dělat správně a získáte slušný podíl na středoevropském zpravodajském trhu, pak do vás vždy nějaký partner typu CNN vstoupí," řekl Tkáč.

Šéfové J&T nyní zvažují, jak budou jejich televize na Slovensku a v Česku propojeny jazykově. Podle Tkáče se v Z1 minimálně v zahraničním zpravodajství na české obrazovky vrátí ve větší míře slovenština. "Zatímco na Slovensku omezuje podíl vysílání v češtině zákon o ochraně jazyka, tady řešíme jiný problém: drtivá většina mladých Čechů dnes už má problém slovenštině porozumět," postěžoval si Tkáč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK