Počet patentů loni mírně vzrostl; úřad tvrdí, že Češi mají na víc

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Úřad průmyslového vlastnictví loni udělil 1551 patentů. To je o 37 patentů více než za rok 2004, a v Česku tak nyní platí téměř 11.000 patentů. Počet zahraničních přihlášek patentů klesl na 244 a méně přihlášek podali i tuzemští vynálezci. Proti předchozímu roku klesl počet domácích přihlášek na 586. Úřad s tím není spokojen.

"Počet přihlášek vynálezů podaných českými přihlašovateli se považuje za neodpovídající tvůrčímu potenciálu našich vědeckých pracovníků, pracovníků vysokých škol a především podnikových výzkumných pracovišť," uvedl ÚPV v tiskové zprávě zaslané ČTK.

V Česku také nabylo účinnosti 753 evropských patentů, což je proti roku 2004 více než pětinásobný nárůst. Tento nárůst lze podle úřadu s ohledem na dobu řízení u evropského patentového úřadu očekávat ještě nejméně v dalších dvou letech.

Úřad zapsal 679 průmyslových vzorů, tedy designérských řešení představujících vzhled výrobku nebo jeho zdobení. Zaznamenal i nárůst národních přihlášek průmyslových vzorů na 916 kusů. Zapsal také 1085 užitných vzorů.

Firmy si nechaly zaregistrovat 9013 ochranných známek a úřad přiznal ochranu dalším 6990 mezinárodním ochranným známkám. Platná práva z ochranných známek se přitom podle úřadu počítají ve statisících. Členství Česka v EU přineslo rozšíření platnosti ochrany o dalších 400.000 známek.

K řízení před Evropskou komisí předložilo Česko 31 žádostí o registraci označení původu a zeměpisných označení. Mezi již zapsané označení původu v seznamu ÚPV patří například plzeňské pivo, český porcelán nebo kraslické krajky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK