Růst počtu odbavených pasažérů na pražském letišti se zastavil

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Několikaletý razantní růst pražského letiště se zastavil. Ruzyně odbavila za první čtvrtletí 2,024 milionu cestujících, tedy stejně jako před rokem. Mírně se zvýšil počet vzletů a přistání, a to o necelá dvě procenta. Vyplývá to ze statistik, které dopravce zveřejnil na internetu. V letní sezoně již podnik očekává opět rychlejší růst než loni.

V loňském roce přitom za první čtvrtletí v počtu odbavených pasažérů letiště rostlo o 16 procent a o rok dříve dokonce o 39 procent. Podle ředitelky komunikace Veroniky Sedláčkové letiště zpomalení růstu očekávalo. Růst v řádu desítek procent nelze udržet donekonečna, řekla již dříve ředitelka letiště Hana Černochová.

Za zpomalením stojí kromě silné základny loňského roku také omezení charterových letů a slabší provoz obou hlavních dopravců ČSA i Travel Service, vysvětlila Sedláčková. Dopravci navíc žádají hlavně lety v době špičky, což letiště nemůže uspokojit z důvodu omezené kapacity dráhového systému.

Národní dopravce České aerolinie se na provozu letiště podílí 49 procenty. Své provozní výsledky za 1. čtvrtletí ale společnost dosud nezveřejnila.

Za celý rok vedení letiště předpokládá, že odbaví 11,5 milionu cestujících, zatímco loni jich bylo 10,8 milionu. Meziročně by to byl růst o 6,5 procenta. Loni provoz na letišti rostl o více než 11 procent.

Ruzyně nově začala nabízet možnost odbavení přes internet. Cestující několika zahraničních leteckých společností, kteří mají jen palubní zavazadla, tak již nemusejí kvůli odbavení k přepážce. ČSA budou tuto službu nabízet na pražském letišti ve druhé polovině tohoto roku.

Dnes letiště nově zavedlo jako jedna z prvních společností v ČR systém samoobslužných automatických pokladen s integrovaným platebním terminálem, který umožňuje hradit parkování nejen hotově, ale nově taky pomocí platebních karet. Zatím systém přijímá karty MasterCard a Maestro. O certifikaci zařízení pro karty VISA se zatím jedná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK