Vláda schválila plnění státního rozpočtu za první čtvrtletí

26.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Vláda schválila Informaci o pokladním plnění státního rozpočtu ČR za první čtvrtletí. Na tiskové konferenci to řekl Bohuslav Sobotka. Hospodaření státu skončilo na konci března přebytkem 15,7 miliardy korun, což je o 7,5 miliardy více než ve stejném období loni. Příjmy dosáhly 235,9 miliardy Kč a výdaje činily 220,2 miliardy Kč. Za celý letošní rok ministerstvo financí (MF) počítá se schodkem 74,4 miliardy nebo nižším.

Podle Sobotky se na plnění rozpočtu neprojevily výdaje na protipovodňová opatření a odstraňování povodňových škod.

Na daních a poplatcích stát během tří měsíců letošního roku získal 116,7 miliardy korun. Výrazně rostlo především inkaso daně z přidané hodnoty, z níž stát získal 37,6 miliardy. Na spotřební dani stát vybral 28,7 miliardy korun. Z pojistného na sociální zabezpečení stát získal 79 miliard korun, na důchody přitom lidé odvedli 65,1 miliardy korun. Stát však na penze poskytl 71,7 miliardy korun, a důchodový účet se tak dostal do schodku 6,6 miliardy korun. Stát přitom na celý rok počítá s přebytkem 15,5 miliardy Kč.

Na výdajové straně rozpočtu mířilo do sociální oblasti 93,2 miliardy korun. Přes 27 miliard korun poslal stát územním samosprávám, zejména jako zálohy na školství. Fondům sociálního a zdravotního pojištění dal 12,6 miliardy Kč. Na úrocích ze svého dluhu stát za tři měsíce zaplatil 9,6 miliardy Kč.

Do rozpočtu Evropské unie letos Česko zatím odvedlo 8,5 miliardy Kč. Naopak z fondů EU přiteklo deset miliard, meziročně téměř o pět miliard korun více.

Vláda rovněž projednala zprávu ministerstva financí o cenové kontrole za loňský rok. Podle ní státní úřady i kraje provedly loni 3700 kontrol, při kterých uložily pokuty v celkové výši téměř 28 milionů Kč. Zpráva shrnuje hodnocení činnosti rozhodujících cenových kontrolních orgánů, mezi něž patří finanční ředitelství, Státní energetická inspekce, Český telekomunikační úřad a Celní úřad Kolín. Dále mezi kontrolory patří kraje, včetně hlavního města Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK