Míra nezaměstnanosti v Německu v dubnu klesla na 11,5 procenta

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. dubna (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu se v dubnu snížil o 187.000 osob na 4,79 milionu. Míra nezaměstnanosti tak klesla na 11,5 procenta z rovných 12 procent v březnu. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Upozornil však, že za tímto příznivým vývojem stály především sezonní faktory.

Podle sezonně očištěných údajů klesla míra nezaměstnanosti na 11,3 procenta z 11,4 procenta a počet lidí bez práce se snížil o 40.000 osob na 4,691 milionu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem o 35.000 osob.

"Sezonně očištěný pokles splnil naše očekávání. Roli zde rozhodně hrály sezonní faktory. Od ledna do března bylo špatné počasí," prohlásil analytik Brian Mandt ze společnosti Postbank. Dodal, že nezaměstnanost tlačí dolů rovněž lepší hospodářské podmínky.

"Během posledních měsíců lze vidět tendenci k poklesu počtu lidí bez práce a růstu zaměstnanosti. Není to příliš výrazné, ale jde to správným směrem," řekl Mandt.

Podnikatelská nálada v Německu se v dubnu podle úterní zprávy výzkumného institutu Ifo překvapivě zlepšila. Index podnikatelského klimatu, jenž je založen na průzkumu u zhruba 7000 německých firem, stoupl na nové 15leté maximum 105,9 bodu z březnových 105,4 bodu.

Vývoj německé ekonomiky do značné míry ovlivňuje také hospodářský vývoj v České republice. Německo je největším obchodním partnerem Česka a na jeho trh směřuje největší část českého exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK