Česká televize žaluje prvních 1000 lidí, kteří neplatili poplatky

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká televize pokračuje v tažení proti lidem, kteří neplatí koncesionářské poplatky. Rozhodla se proto zaslat první vlnu žalob na dlužníky, kteří nezačali platit poplatky ani po loňských a letošních výzvách a urgencích. "Žalob bude zatím asi tisíc," řekl mluvčí ČT Martin Krafl s tím, že žaloby by se mohly v budoucnu týkat desetitisíců lidí.

ČT do loňského roku klesal počet koncesionářů, a to o desítky tisíc ročně. Televize se proto rozhodla loni oslovit zhruba 550.000 domácností, které dříve poplatky platily, a poté z nejrůznějších důvodů přestaly. Výsledkem této první vlny upozornění loni v květnu bylo 177.000 nových poplatníků, což při současném poplatku ve výši sto korun činí více než 200 milionů korun ročně.

"Průměrná výše dluhu je kolem tisíce korun, včetně úroků z prodlení," podotkl Krafl. To by v první vlně znamenalo přínos pro ČT ve výši asi milionu korun. Jaké ČT odhaduje náklady na soudní řízení, Krafl neuvedl. "Ale protože považujeme naše nároky za oprávněné, náklady na soudní řízení v důsledku ponesou dlužníci poplatků," dodal. Pokud lidé dluží například tisíc korun, kvůli soudu by tak k této částce musel neplatič uhradit i náklady na soud ve výši několika tisíc korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK