Pražská burza pod vedením akcií ČEZ dopoledne klesla o 0,46 pct

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Pražská burza v dnešním dopoledni oslabila. Největší měrou k tomu přispěly akcie elektrárenské společnosti ČEZ po zprávě o poklesu cen emisních povolenek a také elektřiny. Akciový index PX v 11:30 sestoupil o 0,46 procenta na 1540,6 bodu, zveřejnila výsledky burza.

Akcie ČEZ na počátku obchodů propadly dokonce pod 800korunovou hranici, postupně ale ožily a před obědem byly níže o 1,65 procenta na ceně 812 korun. To vše při hektických obchodech za více než 2,1 miliardy korun, což byl takřka středeční objem celého trhu.

"Na trh negativně dolehly zprávy o klesajících cenách povolenek a cen elektřiny na trhu v Německu. Na trhu se objevilo hned několik zahraničních prodejců, kteří se velmi agresivně zbavovali těchto akcií, když viděli výrazné propady utilit na evropských trzích," vysvětloval obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert.

Z dalších emisí akcie petrochemického holdingu Unipetrol oslabily o 1,3 procenta na 265,8 koruny, zatímco cenné papíry Českého Telecomu v očekávání schválení výplaty dividendy 45 korun na akcii a oznámení výsledků za první čtvrtletí získaly 0,8 procenta na 512,1 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK