Euro: Akcionáři Sazky svolali na pátek další valnou hromadu

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Akcionáři loterijní společnosti Sazka svolali na pátek 28. dubna další mimořádnou valnou hromadu. Firma Credit Suisse First Boston, hlavní manažer nové emise dluhopisů, kterou akcionáři ve středu schválili, prý vzhledem ke sníženému ratingu Sazky emisi za daných podmínek odmítla. Dnes to uvedl server Euro OnLine. Vyjádření Sazky ČTK zjišťuje.

Výměnu dluhopisů vydaných předloni na financování víceúčelové haly Sazka Arena schválila mimořádná valná hromady Sazky ve středu. Přípravu nové emise v objemu kolem šesti miliard korun (215 milionů eur) a se splatností v roce 2021 oznámila Sazka počátkem dubna. Současná emise je desetiletá a vydaná v objemu zhruba pět miliard korun (175 milionů eur) při úroku 7,375 procenta. Termín vydání emise nebyl zatím oznámen.

Ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services přiřadila novým dluhopisů rating 'B'. Současně snížila rating dlouhodobých závazků firmy Sazka na 'B' z 'B+', což bylo letos již druhé snížení schopnosti splácet dluhy. Mezinárodní společnost Credit Suisse First Boston byla podle Sazky hlavním manažerem nové emise, finančním a investičním poradcem společnost Penta Investments.

Sazka je největším provozovatelem loterií v ČR. Akcionáři společnosti jsou občanská sdružení, působící ve sportu a tělovýchově, největším je Český svaz tělesné výchovy (ČSTV).

Ministryně školství, tělesné výchovy a sportu Petra Buzková v neděli řekla, že stát by měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný ČSTV a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy. Prohlásila také, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák na svém místě nemá co dělat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK