SMP vyplatí dividendu 276 korun na akcii, o 119 Kč více než loni

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 27. dubna (ČTK) - Distribuční společnost Severomoravská plynárenská (SMP) ze skupiny RWE vyplatí dividendu 276 korun na akcii, což je o 119 korun více než loni. Může si to dovolit díky loňskému zvýšení čistého zisku o 75 procent na 603 milionů korun. Kromě zákonného přídělu do rezervního fondu vyplatí SMP akcionářům téměř celý zisk, tedy 571 milionů korun. Firma přitom loni kvůli rostoucím cenám ropy čtyřikrát zvýšila ceny zemního plynu pro takzvané chráněné zákazníky. Účetní uzávěrku včetně návrhu na rozdělení zisku schválili na dnešní valné hromadě akcionáři firmy.

Hospodářský výsledek před zdaněním se zvýšil o 74 procent na 825,4 milionu korun. "Na tomto zvýšení se zejména podílel meziroční nárůst marže z prodeje plynu o 285 milionů korun a úspory nákladů související s organizačními změnami ve společnosti," řekl akcionářům předseda představenstva Jindřich Broukal.

Tržby z prodeje zemního plynu a ostatních služeb se meziročně zvýšily o pětinu na 11,897 miliardy, růst tržeb byl způsobem zejména rostoucími cenami plynu. Množství prodaného plynu se zvýšilo o 1,1 procenta. Průměrná nákupní cena zemního plynu se zvýšila o 20,4 procenta, prodejní cena vzrostla o 19,2 procenta.

Investice firmy se loni zvýšily téměř o devět procent na 293,4 milionu korun. K nejvýznamnějším ukončeným investičním akcím patří rekonstrukce plynovodu v Ostravě-Svinově a napojení některých firem.

Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 104 osoby, zejména vzhledem k vyčlenění některých činností mimo společnost. O dvě procenta se zvýšil počet zaměstnanců se středoškolským vzděláním na úkor lidí se základním vzděláním a vyučených. Průměrný měsíční výdělek meziročně vzrostl o 4,9 procenta na 24.194 korun.

Akcionáři na dnešní hromadě rovněž schválili převod 9,57 procenta akcií SMP ze společnosti E.ON Czech Holding AG na RWE Gas International. Prodej je součástí dohody o výměně akcií mez RWE a E.ON v dalších distribučních firmách, skupina RWE tím navýší svůj podíl v SMP na 67,7 procenta. Valná hromada zároveň odhlasovala převod 2405 akcií, tedy asi 0,12 procenta všech akcií SMP, ze 16 obcí na SPP Bohemia. Společnost tím navýší svůj podíl ze současných 20,53 na přibližně 20,65 procenta. O převod akcií neúspěšně usilovaly SPP Bohemia i obce již několik let.

Dalším akcionářem firmy je Slovenský plynárenský priemysel s 8,52 procenta akcií, drobní vlastníci drží něco přes tři procenta akcií.

SMP zásobuje zemním plynem přes 500 obcí v Moravskoslezském kraji, Olomouckém kraji a na Vsetínsku ve Zlínském kraji. Je druhou největší regionální plynárenskou distribuční společností v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK