Banka Raiffeisen odtajnila jména majitelů firmy RosUkrEněrgo

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Moskva 27. dubna (ČTK) - Majiteli poloviny obchodní společnosti RosUkrEněrgo, která kontroluje dovoz zemního plynu na Ukrajinu, jsou dva ukrajinští podnikatelé Dmytro Firtaš a Ivan Fursin. Ve středu o tom informoval rakouský finanční ústav Raiffeisen ZentralBank, který funguje jako poručník. Americký list The Wall Street Journal dnes nicméně napsal, že odhalení pravých majitelů povede k ještě větším pochybnostem, než když byli majitelé neznámí.

Jména dvou ukrajinských podnikatelů v této souvislosti před pár dny poprvé zmínil ruský list Izvěstija, takže Raiffeisen pravá jména majitelů už jen potvrdila. List Izvěstija citoval ze zprávy auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers, která zmíněné dva muže jmenovala jako majitele firmy Centragas Holding AG. Jejím prostřednictvím společnost Raiffeisen Investment ovládá 50 procent RosUkrEněrga.

Podle listu Financial Times je smyslem odhalení pravých vlastníků poloviny firmy rozptýlit obavy, že RosUkrEněrgo je spojena s organizovaným zločinem. Wall Street Journal minulý týden zjistil, že RosUkrEněrgo je terčem vyšetřování ze strany odboru amerického ministerstva spravedlnosti, a to právě kvůli podezření na spojitost s podsvětím.

Wall Street Journal se pozastavuje nad tím, jak se mohl relativně malý podnikatel dostat k tak lukrativnímu majetku, jakým je klíčový dodavatel zemního plynu na Ukrajinu. Druhou polovinu RosUkrEněrga vlastní plynárenský monopol Gazprom, což se ví od samého začátku. Otázky kolem dvou podnikatelů z Ukrajiny tak podle listu obavy o stabilitu zásobování nezmírní.

Společnost RosUkrEněrgo se zapsala do povědomí veřejnosti začátkem tohoto roku. Ukrajina se před koncem roku 2005 dostala do ostrého sporu s Gazpromem, protože nechtěla přistoupit na vyšší ceny plynu. Gazprom jí pak začal omezoval dodávky, což ovlivnilo i tok plynu do dalších zemí na západ od Ukrajiny.

Dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem, které je většinovým vlastníkem Gazpromu, v lednu podpořil i ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Jeho oponenti tvrdí, že nejasná struktura RosUkrEněrga je záměrná a tvoří živnou půdu pro korupci. Část kritiků dokonce říká, že zakladatelé RosUkrEněrga jsou lidé osobně spojeni přímo s Juščenkem.

Zpráva banky Raiffeisen by ale měla pochybnosti rozptýlit. Banka totiž uvedla, že kvůli spekulacím už dříve kontaktovala konzultační společnost Kroll a nechala si oba ukrajinské podnikatele prověřit. Kroll je americký podnik, který se zaměřuje na korporátní vztahy a který by měl být schopen odhalit případně i špionáž.

Ukrajina spor s Gazpromem vyřešila v prvních lednových dnech, kdy vešlo ve známost, že plyn bude na Ukrajinu proudit přes prostředníka, kterým bude právě RosUkrEněrgo. Podnik je registrovaný ve Švýcarsku, polovinu v něm má Gazprom a polovinu banka Raiffeisen, která ovšem akcie drží jako svěřenecká instituce jménem majitelů, kteří nechtěli zveřejnit svou identitu. Ta už je tedy nyní známa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK