ČSA za čtvrtletí přepravily přes milion cestujících

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - ČSA přepravily za první čtvrtletí letošního roku přes milion cestujících. S národním dopravcem tak cestovalo o 4,3 procenta cestujících více než ve stejném období loňského roku. Nárůstu se podařilo dosáhnout i navzdory počasí, které bylo tuto zimu pro leteckou dopravu extrémně nepříznivé, řekla mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Například celkový počet pasažérů na letišti Ruzyně za čtvrtletí stagnoval. Přes pražské letiště cestovalo 2,024 milionu cestujících, tedy stejně jako před rokem. Mírně se zvýšil počet vzletů a přistání, a to o necelá dvě procenta. ČSA se na provozu Ruzyně podílejí zhruba polovinou.

Nejvýznamněji ČSA vzrostla charterová přeprava, kde se počet přepravených osob meziročně zvýšil o 57,3 procenta. Za první tři měsíce tohoto roku ČSA na svých charterových letech přepravilo přes 104.000 cestujících. S ČSA létají dvě ze čtyř největších CK v zemi; Fischer a Exim Tours. Pravidelné linky ČSA přepravily o čtyři desetiny procenta více pasažérů než v prvním čtvrtletí roku 2005.

Rovněž v přepravě zboží a pošty zaznamenaly ČSA mírný nárůst. Proti stejnému období loňského roku se objem přepraveného zboží a pošty v prvním čtvrtletí zvýšil o šest procent.

České aerolinie jsou podle počtu přepravovaných cestujících největší národní leteckou společností v rámci nových členských zemí EU. V roce 2005 překročily hranici rekordních pěti milionů přepravených cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK