Osinek schválil uvolnění tří miliard na povodně

27.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Praha 27. dubna (ČTK) - Akcionáři státní firmy Osinek na návrh vlády schválili uvolnění tří miliard korun na úhradu škod po letošních povodních. Peníze firma vyplatí z dividend a částečně ze základního kapitálu. Valná hromada Osinku dnes rozhodla, že na dividendách vyplatí 2,695 miliardy korun a základní jmění sníží o tři miliardy na 12,83 miliardy Kč, řekla mluvčí firmy Eva Kijonková.

Osinek vytvořil za rok 2005 hrubý zisk přibližně 4,3 miliardy korun, což je historicky nejvyšší za dobu existence společnosti. Čistý zisk činil 3,319 miliardy korun, za rok 2004 činil 803 milionů Kč. Firma loni vydělala na prodeji své dceřiné společnosti Vítkovice Steel.

Loňské tržby firma nezveřejnila, předloni činily 13,9 miliardy korun. Loni podle dřívějších informací firmy výrazně klesly, a to kvůli ukončení činnosti související s financováním hutní a strojírenské výroby formou tollingu. Tržby z těchto aktivit dosáhly od roku 2000 v souhrnu zhruba 54 miliard korun. Výsledky hospodaření Osinku se prostřednictvím dividend a daní promítají jako plusová položka do státního rozpočtu ČR.

Kromě Osinku chce vláda vzít další peníze na likvidaci povodňových škod od ČEZ. Plánuje, že díky účasti státu v ČEZ získá z dividend dvě miliardy korun. Valná hromada ČEZ je svolaná na 23. května. ČEZ loni také vykázal rekordní zisk, vydělal 17,6 miliardy. V ČEZ má stát 67 procent akcií, v Osinku 100 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK