Česká spořitelna v 1. čtvrtletí zvýšila zisk na 2,5 miliardy Kč

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, v prvním čtvrtletí zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o 8,5 procenta na 2,5 miliardy korun. Loni v prvním čtvrtletí finanční skupina ČS hospodařila se ziskem 2,3 miliardy korun. Oznámila to spořitelna, která patří do skupiny rakouské Erste Bank. Výsledky jsou konsolidované podle mezinárodních účetních standardů a nejsou auditované.

Provozní zisk skupiny ČS se od ledna do března meziročně zvýšil o 27,5 procenta na 3,76 miliardy korun. Za nárůstem stojí především čistý úrokový výnos, který dosáhl 5,09 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst 15,1 procenta.

Příjmy z poplatků a provizí spořitelně stouply o 2,3 procenta na 2,24 miliardy korun. Poplatkové příjmy rostly v oblasti úvěrových obchodů a díky rostoucímu počtu platebních transakcí. Rostly i provize z investování do podílových fondů.

Bilanční suma meziročně vzrostla ke konci března o 11,6 procenta na téměř 688 miliardy korun. Vklady klientů se zvýšily o 13,3 procenta na 519,5 miliardy korun. Klientské úvěry meziročně stouply o 17,5 procenta na 294 miliard korun.

Skupina ČS měla ke konci března 5,3 milionu klientů, což je o 2,4 procenta více než před rokem.

Do skupiny České spořitelny patří vedle samotné banky Pojišťovna ČS, Stavební spořitelna ČS, Penzijní fond ČS, Leasing ČS, Investiční společnost ČS a Factoring ČS.

Česká spořitelna patří do skupiny rakouské Erste Bank. Její akcie se na rozdíl od Erste neobchodují na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK