Japonské akcie klesly na nejnižší úroveň za poslední měsíc

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Ceny japonských akcií se snižovaly a hlavní index tak klesl na nejnižší úroveň za poslední měsíc. Investoři se zbavovali převážně akcií Sony, protože management ve čtvrtek varoval před výrazným poklesem zisku. Na devizovém trhu už dolar dál neoslabuje, drží se ale blízko sedmiměsíčního minima k euru.

Index Nikkei 225 si odepsal 208,31 bodu a den uzavřel slabší o 1,22 procenta na hodnotě 16.906,23 bodu. Širší index Topix klesl o 0,75 procenta na 1716,43 bodu.

Vedle Sony oslabovaly také akcie dalších významných exportérů, například firmy Kyocera. Těm škodí vysoký kurz japonského jenu, který firmám snižuje zisky v zahraničí. Zatímco akcie Kyocery oslabily o 3,4 procenta, akcie Sony ztratily více než pět procent hodnoty.

"Investoři mají příliš vysoká očekávání u firem, které si vedou dobře, což je třeba Sony. Ale u podniků, které si dobře nevedou, což je například Pioneer, tam žádná příznivá očekávání ani nejsou," řekl manažer společnosti STB Asset Management Džuniči Misawa.

Na devizovém trhu se kurz dolaru drží v blízkosti sedmiměsíčního minima k euru a hlavním důvodem je čtvrteční komentář šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. Ten řekl, že je možné učinit v sérii zvyšování úroků pauzu. To znamená, že dolar už nebude těžit z rostoucích úroků, které ho v posledních dvou letech podporovaly.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2527 USD a dále tak oslabil z předchozích 1,2451 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem klesl na 114,24 ze 114,64 JPY, zatímco euro k jenu zpevnilo na 143,06 z předchozího kurzu 142,76 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK