Nomura prudce zvýšila zisk, těží hlavně z oživení trhu

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Japonská finanční společnost Nomura Holdings vytvořila v letošním finančním roce čistý zisk 304,3 miliardy jenů (asi 60,7 miliardy Kč). Proti roku 2005 je to nárůst o 221 procent. V samotném posledním čtvrtletí fiskálního roku, který v Japonsku končí v březnu, zisk vzrostl na pětinásobek a činil 128,6 miliardy jenů.

Nomura těží z obecně příznivé situace na finančních trzích, která svědčí i dalším firmám v odvětví. Nomura je největší makléřskou firmou v Japonsku a růst zisku jí zajistila jednak činnost poradce při úpisech nových akcií, jednak příjmy z poplatků za obchodování.

Nomura působí na finančních trzích v celém světě. V současné době je pro ni nejlukrativnější domácí trh, tedy Japonsko. To zažívá nejdelší expanzi od 80. let a celkově příznivá nálada mezi investory způsobila, že se na trh začíná vracet čím díl víc lidí. Hlavní index Nikkei 225 je teď na nejvyšší úrovni za pět let a díky silnému růstu objemu obchodů se zvyšují i zisky makléřům a investičním bankéřům.

Přestože se v prvním kalendářním čtvrtletí ceny akcií na tokijské burze zvyšovaly pomaleji než před koncem loňského roku, objemy obchodů rostou dál. Ve srovnání s předchozím rokem jsou dokonce více než dvojnásobné. Růst objemu obchodů tak pomáhá zvyšovat zisky i dalším makléřským firmám, třeba Matsui Securities zvýšila čtvrtletní zisk o 89 procent.

Zisk za poslední čtvrtletí fiskálního roku překonal odhady analytiků, kteří v průměru očekávali vzestup na 103,3 miliardy jenů. Sama Nomura žádné předpovědi hospodaření neposkytuje.

Nomura si nyní vede ze všech makléřských firem v Japonsku zřejmě nejlépe. Druhá největší makléřská společnost Daiwa Securities zvýšila zisk asi na trojnásobek, zatímco zisk japonské makléřské trojky Nikko Cordial se zvýšil o 79 procent.

Nomuře se vede i v oblasti investic. Úspěšná je například její investice do společnosti Millennium Retailing, která provozuje obchodní domy. Firmu v loňském roce převzala investiční součást Nomura Principal Finance. Nomura v ní prodala 65 procent akcií, za které získala asi o 50 procent více, než do firmy investovala. Zisk z této transakce se pohybuje kolem 80 miliard jenů, podotýká agentura Reuters.

Nomura už asi šest let vede s Českou republikou spor o bývalou investici do někdejší banky IPB. Arbitrážní tribunál před měsícem rozhodl, že česká vláda Nomuře odepřela spravedlivé a rovnocenné zacházení, když konkurenčním bankám poskytla vysokou finanční pomoc, aby se vypořádaly s vysokým objemem ztrátových úvěrů.

Nomura státní pomoc nedostala a její nesolventní součást IPB se navíc s přičiněním státních úředníků přes víkend ocitla v rukou konkurenční skupiny ČSOB. Nomura teď po České republice požaduje náhradu škod v objemu asi 40,6 miliardy korun, česká vláda chce ale po japonské bance odškodné 111 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK