Živnostníci mají do 2. května podat správě přehled příjmů

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Živnostníci, kteří loni aspoň část roku vydělávali, musejí nejpozději do 2. května podat příslušné správě sociálního zabezpečení přehled svých loňských příjmů. Podle něj se jim stanoví zálohy důchodového pojištění. Pokud jim daňové přiznání zpracovává daňový poradce, mají čas do 1. srpna. Musí to ale správě do 2. května doložit. Informovala o tom mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Štěpánka Mikešová. Přehled příjmů lze podle ní poprvé podávat i elektronicky.

Jestliže živnostníci včas nebo vůbec přehled nepodají, může jim správa uložit pokutu až 20.000 korun, připomněla mluvčí. Pokud lidem finanční úřad lhůtu pro podání daňového přiznání prodloužil, mohou přehled příjmů a výdajů správě odevzdat do jednoho měsíce po uplynutí prodloužené doby.

Tiskopis a návod k jeho vyplnění je k dispozici na adrese http://www.cssz.cz/tiskopisy/osvc.asp či v pobočkách ČSSZ. Pokud lidé chtějí přehled příjmů a výdajů podat přes internet, musejí mít elektronický podpis a nainstalovaný šifrovací certifikát. Nutné je zaregistrovat se na adrese https://bezpecne.podani.gov.cz/default.asp. S vyplněním formuláře a výpočtem odvodů pomůže podle Mikešové program XML602 Filler, který je zdarma ke stažení na portálu www.cssz.cz.

Pro lidi, kteří mají živnost jako hlavní výdělečnou činnost, budou minimální zálohy na důchodové pojištění činit 1394 korun měsíčně. Mikešová připomněla, že placení je vždy povinné. Pojistné je tedy nutné odvádět i tehdy, když je podnikatel ve ztrátě. U živnosti jako vedlejší činnosti se měsíční záloha rovná 558 korunám. Živnostník je platí tehdy, pokud se přihlásil k účasti na pojištění pro letošní rok nebo pokud jeho loňský příjem po odečtení výdajů dosáhl nejméně 42.922 korun. Hrazení nemocenského pojištění zůstává dobrovolné. U hlavní činnosti činí 208 korun měsíčně, u vedlejší 83 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK