Akcie na pražské burze ztratily téměř veškerý letošní zisk

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Na pražské burze v pátek akcie prudce oslabovaly; trh se stabilizoval až pozdě odpoledne. Index PX nakonec přišel o 1,4 procenta a uzavřel na druhé nejnižší letošní hodnotě 1493,7 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Úvod obchodování přitom žádnou pohromu nenaznačoval. Investory navnadilo rekordní hospodaření rakouské Erste Bank za první čtvrtletí a náladu ještě vylepšily lepší než odhadované výsledky konkurenční Komerční banky. V následujících hodinách ale index propadl o dvě procenta.

"Prodejní nálady, které jsme včera zaznamenali především na akciích společnosti ČEZ, se dnes rozšířily na většinu titulů systému SPAD," shrnul obchodník firmy Cyrrus Luboš Kaňa.

ČEZ nakonec skončil nejhůře, což se mu stalo podruhé za sebou. Jeho akcie se svezly o 2,4 procenta na 772,6 koruny. Cenné papíry rakouské Erste Bank ztratily 2,27 procenta na 1377 korun. "Výprodej zasáhl i Erste Bank, a to navzdory lepšímu než očekávanému čistému zisku a výbornému zisku z obchodování na kapitálovém trhu," připomněl broker.

Jen o málo lépe dopadly akcie společnosti Philip Morris, jež sestoupily o 2,21 procenta na 14.075 korun. Kurz Českého Telecomu se rovněž přes zlepšené průběžné výsledky hospodaření snížil o 1,45 procenta na 495,2 koruny.

K mála výjimkám, na který se dalo vydělávat, patřila Komerční banka s přírůstkem 0,93 procenta na 3577 korun. "Titul tak potvrdil pozitivní očekávání investorů a dá se očekávat, že do výplaty dividendy by mohl nadále posilovat," předvídal Káňa. Objem obchodů se všemi akciemi zůstal přes pokles na 4,5 miliardy korun letos vysoce nadprůměrný.

Obchody: Hodnoty:(mld.Kč)

celkové 6,428

akcie 4,495

dluhopisy 1,933

obchodní systém 2,465

ostatní obchody 3,963

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK