Akcie na pražské burze v 17. týdnu postihl silný sestup

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Akciový trh pražské burzy postihl v 17. týdnu nejsilnější letošní cenový sestup. Index PX přišel o 3,69 procenta na 1493,7 bodu, což znamená návrat do prvních dnů letošního roku, vyplývá z výsledků burzy. K hlavním událostem patřily hlasování o dividendách a oznamování čtvrtletních hospodářských výsledků firem. Ani příznivé výstupy ovšem propadu nezabránily.

Akcie elektrárenské skupiny ČEZ, největší emise na trhu, zlevnily o vysokých 8,3 procenta na 772,6 koruny. Nejvíce se o to přičinil otřes na burze s emisními povolenkami, kde se ceny svezly o desítky procent a vyvolaly i sestup cen elektřiny v Německu, hlavním vývozním prostoru ČEZ.

Akcie rakouské Erste Bank klesly o čtyři procenta na 1377 korun a Českého Telecomu o 2,2 procenta na 495,2 koruny, přestože obě firmy v prvních třech měsících zlepšily zisk z hospodaření. Erste dokonce vykázala rekordních 6,8 miliardy korun po zdanění.

Společnost Philip Morris rozdělí akcionářům 1112 korun na akcii, její akcie ale sestoupily o 5,3 procenta na 14.075 korun. Akcie Komerční banky naproti zpevnily o 3,6 procenta na 3577 korun. Komerční banka příjemně překvapila schválením historicky nejvyšší dividendy 250 korun na akcii po loňské hodnotě 100 korun.

Po prodlouženém víkendu čeká investory zveřejnění čtvrtletních výsledků společností Zentiva a CME. Od počátku května pak burza brokerům a dodavatelům jejich softwarových řešení otevře obchodní systém pro testování derivátových kontraktů, které by se měly naostro rozjet 1. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK