Akcie na burze v dubnu oslabily o dvě procenta

28.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Obchodování s akciemi na pražské burze v dubnu odpovídalo aprílovému charakteru tohoto měsíce. Ceny neustále měnily směr, nakonec akciový index PX oslabil o 1,98 procenta až na téměř letošní minimum 1493,7 bodu. Trh opustila část investorů a celkové obchody s akciemi se svezly na dlouhodobě nízkých 55 miliard korun po březnovém objemu 81,9 miliardy korun, vyplynulo ze statistik burzy.

Spolu s negativním vývojem v březnu tak akcie na tuzemském trhu snížily letošní výkonnost na slabých 1,4 procenta. Ve stejném období loni přitom vydělaly desetinu a předloni se do konce dubna zhodnotily dokonce o takřka čtvrtinu.

Kurz firmy Philip Morris jako obvykle v tomto období nejvíce ovlivnila schválená vysoká dividenda, o kterou se cena krátí. Situaci ještě zhoršily špatné perspektivy firmy na další období. Akcie Philip Morris spadly o 12,4 procenta na 14.075 korun.

Americká mediální firma CME sestoupila o 7,5 procenta na 1463 korun. Elektrárenská firma ČEZ si pohoršila o 5,7 procenta na 772,6 koruny. Bulharsko podepsalo s ČEZ návrh smlouvy o prodeji tepelné elektrárny ve Varně a akcie ČEZ se mají do konce pololetí obchodovat i na polské burze, což podpořilo poptávku. Na druhou stranu investory vylekal výrazný pokles cen emisních povolenek na oxid uhličitý CO2, kterých místo nedostatku zřejmě bude naopak dost.

Akcie Orco Property Group naopak vyskočily o 16,4 procenta na 2911 korun a upevnily si postavení nejziskovější emise na trhu. Vzestupu této realitní společnosti výrazně pomohla akvizice německé společnosti Viterra Development, kterou analytici přirovnávali k české firmě IPB Real. Česká spořitelna přehodnotila akcie Orco na dosud nejvyšší cenu 3122 korun.

Rozdílně si vedly banky. Komerční banka se po nevýrazných výkonech v předešlých měsících probudila k růstu o 8,9 procenta na 3577 korun. Rozhodující měrou se o to zasloužilo schválení nečekaně vysoké dividendy 250 korun na akcii, nejvyšší v historii banky. Rakouská Erste Bank oslabila o 0,9 procenta na 1377 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK