MfD: Manažeři ČEZ loni vydělali na akciích miliardu

29.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Manažeři energetické společnosti ČEZ loni vydělali díky motivačnímu akciovému programu dohromady téměř miliardu korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma v pátek předala pražské burze cenných papírů. Napsala to sobotní Mladá fronta Dnes.

Pět lidí představenstva ČEZ má podle údajů firmy nárok výhodně zobchodovat celkem 1,75 milionu akcií ČEZ. Manažeři mohou akcie nakoupit přímo od firmy s velkou slevou za cenu, jaká byla na burze předtím, než nastoupili do funkce.

Manažeři smějí nakupovat akcie v průměru za 168,42 koruny za kus. Na konci minulého roku stála akcie ČEZ na burze 736,30 koruny. Členové vedení tak získali 994 milionů korun, tedy zhruba 200.000 na osobu.

Vedle akciového programu loni firma vyplatila představenstvu 14,67 milionu korun na běžných odměnách. Kolik připadá na jednotlivé členy vedení ale společnost tají. Firma nemusí podle zákona zveřejňovat odměny jmenovitě na každého, ale pouze součet za všechny šéfy.

Na desítky milionů korun si loni přišli i členové dozorčí rady, tedy vesměs státní úředníci, protože firma patří ze dvou třetin státu. Z výroční zprávy vyplývá, že členové rady, kteří měli akcie, si loni odnesli 87,6 milionu korun čistého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK