Čtyři země EU otevřou trh práce, volně lze pracovat v sedmi z 15

30.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Čtyři další země bývalé evropské patnáctky ukončí k dnešku přechodné období a pustí občany osmi nových členů EU na svůj trh práce. Češi i lidé z dalších sedmi států, které před dvěma lety unii rozšířily, tak budou moci od 1. května bez povolení získat zaměstnání celkem v sedmi starých členských státech. Nyní uvolňuje trh práce Španělsko, Portugalsko, Finsko a Řecko. Dosud mohli noví euroobčané volně dostat místo jen v Británii, Irsku a Švédsku.

Většina starých členských zemí v roce 2004 z obavy před levnou pracovní silou nováčkům své pracovní trhy uzavřela. Další období potrvá do konce dubna 2009, poslední dvouletá etapa omezení skončí v dubnu 2011. Do té doby mohou staří členové EU bariéry zachovat.

Na omezeních zatím trvá Rakousko a Německo, které by je rádo podle dostupných informací udrželo po celých příštích pět let. Bariéry nehodlá odstranit ani Lucembursko. Pracovníkům v zemědělství, vinařství, hotelech a restauracích, kteří v zemi chybějí, chce ale povolení vydávat téměř automaticky. Belgie a Francie od května částečně svůj trh práce uvolní, a to lidem z nedostatkových profesí. Patří mezi ně například zedníci, různí řemeslníci či řezníci. Úplný francouzský seznam je k dispozici na stránkách www.anpe.fr. Itálie zvýšila kvóty pro přijímání zahraničních pracovníků. Dánsko se chystá od července zjednodušit administrativní řízení. Veškeré bariéry by mohlo s koncem letošního roku zrušit Nizozemsko.

Přechodná období vůči novým občanům EU uplatňují i státy evropského hospodářského prostoru. Podle českého ministerstva práce bariéry od května odstraní Island. Lichtenštejnsko by je údajně rádo zachovalo až do roku 2011. Norsko a Švýcarsko si je zatím také ponechávají.

Češi mohou bez překážek pracovat i v nových členských státech. Občanům starých zemí ČR na svém území pracovat nebrání. Omezení vůči nim přijaly ale Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko jako odpověď na zavedení přechodných opatření. Česko zatím nepočítá ani s tím, že by po dalším rozšíření EU o Bulharsko a Rumunsko jejich obyvatelům svůj pracovní trh uzavřelo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK