Jaderná elektrárna v Temelíně v noci odstavila druhý blok

01.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 1. května (ČTK) - Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín dnes v noci přestal dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Pracovníci elektrárny během této pravidelné odstávky zkontrolovali regulační zařízení reaktoru. Blok by měl být znovu připojen do sítě dnes v 19:00, řekl ČTK mluvčí elektrárny Václav Brom. První blok vyrábí elektřinu bez omezení.

Pravidelnou zkoušku provedli technici ještě v noci. "Nyní už připravujeme blok zpátky na připojení do rozvodné sítě," uvedl Brom.

Letos je to již čtvrtá odstávka v Temelíně. V půlce března vyřadila první blok z provozu závada kabelu mezi rozvodnou v areálu elektrárny a plynovou kotelnou, která ovlivnila chod hlavního cirkulačního čerpadla. Koncem února odstavili technici první blok na dva dny kvůli pravidelné prověrce regulačního zařízení. Na několik hodin odpojila obsluha stejný blok i v lednu. Prudká změna venkovní teploty totiž způsobila poruchu snímače teploty u jednoho ze zařízení elektrárny.

Počátkem ledna technici odpojili od sítě druhý blok. Důvodem byla výměna vysokotlakého rotoru turbíny. Odstávku původně plánovanou na prosinec oddálila závada elektromagnetu jednoho z čerpadel. Elektřinu začal blok znovu dodávat začátkem února.

Od začátku roku vyrobily oba bloky 4,6 milionu megawatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK