Japonské akcie mírně zpevnily, silný kurz jenu vadí firmě Sony

01.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. května (ČTK) - Hlavní akciové indexy na burze v Tokiu v pondělí mírně zpevnily a největší zájem byl o akcie farmaceutických společností a některých dalších titulů, které příliš nereagují na výkyvy směnných kurzů. Silný kurz jenu ale naopak vadí elektrotechnické společnosti Sony, jejíž akcie tak zamířily dolů.

Index Nikkei 225 vzrostl o 19,48 bodu a obchodování zakončil vyšší o 0,12 procenta na hodnotě 16.925,71 bodu. Širší index Topix vykázal růst o 0,04 procenta a den uzavřel na 1717,17 bodu.

Akcie nyní nejvíce reagují na zprávy o hospodaření v letošním fiskálním roce, který v Japonsku skončil v březnu. Makléřské firmy tak změnily nákupní doporučení k akciím jednotlivých firem právě podle toho, jak se jim vedlo. Do značné míry tak předurčily i vývoj kurzů, takže například Pioneer a Toshiba zpevnily, zatímco akcie Japan Tobacco oslabily.

Řada pozorovatelů tvrdí, že kurz jenu bude ještě pokračovat v růstu, což bude mít vliv na kurzy firem, které velkou část produkce vyvážejí. "Vliv kurzu jenu k dolaru na firmy je obrovský. Investoři mají snahu se v podobné situaci vyhýbat exportérům," řekl k růstu jenu manažer finanční společnosti Chuo Securities Šindži Igaraši.

Objemy obchodů byly dnes v Tokiu nízké, protože Japonsko čeká takzvaný "zlatý týden". V jeho průběhu jsou státní svátky a dny volna, kdy finanční trhy bývají uzavřeny. Celkem se dnes zobchodovalo 1,32 miliardy akcií, což je nejméně od loňského července.

Na devizovém trhu klesá kurz dolaru, který je vůči jenu nejslabší za sedm měsíců. Dolar oslabuje už několik dnů a jeho propad urychlil ještě šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ten naznačil, že banka možná udělá v sérii zvyšování sazeb pauzu. Dolar od června 2004, kdy Spojené státy začaly sazby zvyšovat, těží právě ze zpřísňování měnové politiky.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 113,07 JPY a oslabil tak z předchozích 114,24 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem klesl na 1,2631 USD z 1,2527 USD, a také euro k jenu kleslo na 142,84 z předchozího kurzu 143,06 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK