Tesco tento týden otevře poslední převzaté prodejny Edeka

01.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Společnost Tesco Stores ČR tento týden otevře posledních šest ze 27 supermarketů převzatých od německého obchodního řetězce Edeka, který se kvůli silné konkurenci rozhodl odejít z České republiky. Společnost Tesco letos na jaře v ČR provozovala šest obchodních domů, 28 hypermarketů a jeden supermarket. Kvůli nákupu 27 prodejen Edeka posílí pozici na tuzemském trhu, kde jí minulý rok s tržbami 22,45 miliardy korun patřilo páté místo žebříčku největších obchodních řetězců.

"Ve čtvrtek budou otevřeny zmodernizované prodejny v Mělníku, Milevsku, Plzni, Roudnici nad Labem, Štětí a v Žatci," řekla ČTK mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Dodala, že první z 27 převzatých obchodů Edeka společnost Tesco otevřela začátkem dubna v Neratovicích. "Modernizace probíhala rychle, týdně jí prošlo několik prodejen převzatých od Edeky," řekla Matoušková. Cenu kontraktu s řetězcem Edeka společnost Tesco neuvedla s odůvodněním, že si zveřejnění této informace prodávající strana nepřála.

Nákup obchodů Edeka společnosti Tesco Stores ČR povolil v polovině března Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Transakce zapadá do strategie společnosti, která chce nyní v ČR expandovat do menších měst, v nichž ještě konkurence obchodníků není tak velká. Supermarkety Edeka totiž fungují převážně v menších městech se zhruba 10.000 obyvateli. Z větší části se obchody nacházejí v regionu severozápadních, severních a severovýchodních Čech. Průměrná prodejní plocha obchodů je 500 metrů čtverečních.

Loni Tesco v tuzemsku otevřelo deset nových obchodů, z nichž nejmenší v Mikulově má 1000 metrů čtverečních. V letošním roce Tesco plánuje zprovoznit osm nových hypermarketů, jejichž plocha bude 3000 až 8000 metrů čtverečních. Tesco v loňském roce postavilo u svých obchodů i prvních pět čerpacích stanic pohonných hmot a stejný počet otevře i letos.

Tesco již loni oznámilo, že převezme také velkoprodejny řetězce Carrefour v Česku a na Slovensku výměnou za obchody Tesco na Tchaj-wanu. Evropská komise českou část transakce schválila a přesunula její slovenskou část na slovenský antimonopolní úřad, který dohodu stále posuzuje. Loni odešel z ČR také obchodní řetězec Julius Meinl, který 58 obchodů prodal společnosti Ahold Czech Republic.

Britské maloobchodní skupině Tesco, která působí ve 13 zemích světa včetně České republiky, v loňském roce vzrostl celkový obrat o 13,2 procenta na 41,8 miliardy liber (1,8 bilionu korun) a zisk o 16,9 procenta na 2,252 miliardy liber (97,37 miliardy korun). Společnosti Tesco se loni dařilo i v České republice, kde vykázala růst obratu bez započtení DPH o 12 procent na 20,45 miliardy korun.

Tesco patří mezi největší maloobchodní řetězce na světě. V současné době provozuje 2711 obchodů a zaměstnává 366.000 lidí ve 13 zemích světa, přičemž v ČR zaměstnává 9000 pracovníků.

Deseti největším obchodním řetězcům v loňském roce v ČR podle předběžných výsledků analytické firmy Incoma Research a časopisu Moderní obchod vzrostly tržby o 11 miliard na 226 miliard korun. První místo na žebříčku největších obchodníků patřilo s tržbami 37,5 miliardy korun stejně jako v roce 2004 velkoobchodnímu řetězci Makro Cash&Carry. Na druhé příčce loni poprvé skončila skupina Schwarz ČR (37 miliard Kč), která provozuje hypermarkety Kaufland a diskonty Lidl. Schwarz loni předběhla do té doby druhý maloobchodní řetězec Ahold (36 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK