Růst cen akcií na rozvíjejících se trzích zřejmě ještě nekončí

01.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 1. května (ČTK) - Ceny akcií na rozvíjejících se trzích vykazují v posledních třech letech prakticky nepřetržitý růst, který se zřejmě udrží i v dalších měsících. Předpovídá to britský investor a správce aktiv Mark Mobius, který působí v mezinárodní investiční společnosti Franklin Templeton. Podle Mobiuse ani tak dlouhý růst zatím není důvodem k prodeji.

Mobius patří k jedněm z neuznávanějších lidí v odvětví a ceny řady akcií v rámci "emerging markets", tedy mladých či rozvíjejících se ekonomik, považuje stále za rozumné. Podle něj je tedy málo pravděpodobné, že se na tyto trhy dostaví silná výprodejní vlna, cenové výkyvy s větší korekcí však budou poměrně časté.

V současné době Mobius vidí největší příležitost v čínských a korejských akciích, atraktivní jsou ale podle něj také akcie firem v dalších asijských zemích. Podle našeho názoru tyto trhy ještě nejsou drahé, a proto nevidíme důvod, proč by se na měl dostavit soustavný pokles. Postupně se ale budou objevovat korekce," řekl Mobius.

Index MSCI, který sleduje rozvíjející se trhy, od začátku letošního roku zpevnil asi o 20 procent. Navazuje tak na předchozí silný růst, který od konce roku 2002 do začátku letošního roku dosáhl asi 142 procent. Akcie na těchto trzích jsou pořád levnější než akcie v USA, a mají možnost vykazovat i výraznější růst.

Mobius spravuje aktiva za 30 miliard dolarů, převážně v investiční součásti Templeton Asset Management. "Nejlepší hodnoty jsou v Koreji, Číně a Hongkongu a na Tchaj-wanu. Důvodem je to, že tam existuje takzvaná korejská sleva. Řada lidí cítí, že řízení podniků v Koreji není tak dobré, jak by mělo být. Máte tam jejich čeboly a podobně. Ve skutečnosti však tyto firmy vydělávají hodně peněz," řekl Mobius.

Čebolem, tedy konglomerátem se značným vlivem na řadu odvětví ekonomiky, je například i Hyundai. Její automobilová součást Hyundai Automotive Group nyní řeší vážné problémy a šéf automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku je od pátku ve vazbě kvůli podezření z korupce.

Mobius je veteránem asijské finanční krize let 1997 a 1998, pro asijské firmy ale podle něj v současné době hovoří i to, že už nejsou tolik závislé na severoamerických a evropských trzích. Podnik z Jižní Koreje i z Tchaj-wanu totiž nyní vyvážejí mnohem častěji do Číny než do USA, což byla jejich dřívější hlavní destinace.

"Pokud budou mít Spojené státy problémy, asijské měny, firmy i země nebudou zasaženy tolik, jako by byly dříve, když byly ještě tolik závislé na vývozu do USA," řekl Mobius.

V investičním fondu Tempelton Emerging Markets Fund byla na konci února nejvíce zastoupena Jižní Korea, na jejíž firmy připadalo 16 procent aktiv fondu. Na druhém místě byly akcie firem z Číny a Hongkongu, pak Tchaj-wan a Brazílie, Jihoafrická republika, Rusko a Thajsko. Střední a východní Evropě ale velký podíl nepatřil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK