Americké akcie zahájily týden mírným růstem

01.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se v dopolední části obchodování zvyšovaly a čerpaly optimismus převážně z nové statistiky. Ta ukázala výrazné zlepšení aktivity ve zpracovatelském průmyslu, vzpruhou ale byly také údaje o růstu příjmů a výdajů Američanů. Růst trhu podpořila také zpráva řetězce Wal-Mart Stores o růstu tržeb za duben.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.407 bodů a proti pátku tak vykazoval růst v rozsahu 0,4 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o 0,2 procenta na 1313 bodech, index Nasdaq Composite byl vyšší pouze o 0,1 procenta blízko 2325 bodů.

Wal-Mart upozornil, že tržby za duben se v jeho amerických obchodech meziročně zvýšily zřejmě o více než 6,8 procenta. Akcie reagovaly růstem o 2,5 procenta nad 46 dolarů a vzhledem k tomu, že Wal-Mart je v Dow Jonesově indexu zastoupen poměrně výrazně, podpořil i širší trh.

Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru se v dubnu navzdory vysokým cenám energií a kovů výrazně zlepšila, a patrné je i zlepšení na trhu práce. Hodnota indexu, který sestavuje Institut řízení dodávek, vzrostla na 57,3 z březnových 55,2 bodu. Analytici v průměru předpokládali, že index klesl na 55 bodů. Podniky však upozorňují, že drahé energie pro ně začínají být stále větším problémem.

"Průmyslové podniky jsou teď ve velmi silné fázi cyklu. Data, která dnes měla nejvýraznější vliv, byla právě zpráva o aktivitě v průmyslu," podotkl šéf obchodování ve společnosti Key Banc Capital Markets Kevin Kruszenski. Na růst trhu měly příznivý vliv i zprávy o větších akvizicích, překážkou je naopak další růst cen ropy.

Výdaje amerických občanů se v březnu zvýšily o 0,6 procenta, což je výrazně vyšší růst než v únoru. Podobně tempo růstu příjmů se zvýšilo na 0,8 procenta proti růstu o 0,3 procenta o měsíc dříve. Důležitější zprávou je ale tentokrát vývoj cenového indexu spotřebitelských výdajů, který v březnu vzrostl o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK