Hyundai podepíše investiční smlouvu v ČR v polovině května

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 2. května (ČTK) - Jihokorejská automobilka Hyundai Motor Co. podepíše smlouvu o výstavbě továrny v České republice v polovině května. K podpisu dohody by mělo dojít v České republice, jak bylo původně plánováno. Informuje o tom dnes agentura AP s odvoláním na prohlášení automobilky.

Ceremoniál spojený s položením základního kamene však bude odložen na neurčito. Neuskuteční se ani formální ceremoniál spojený s podpisem dohody.

V souvislosti s vyšetřováním vedení jihokorejské automobilky kvůli podezření z korupce se objevily spekulace, že Hyundai investici v Nošovicích odloží. Vedení automobilky však v pondělí svůj záměr investovat v Moravskoslezském kraji potvrdilo.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že smlouva o výstavbě závodu v Nošovicích bude podepsána v Soulu.

České úřady letos v březnu po několikaměsíčním vyjednávání se společností Hyundai dohodly podobu memoranda o této mnohamiliardové investici. Memorandum ještě musí schválit česká vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a představenstvo firmy Hyundai. Vláda by měla materiál projednat 10. května.

Nová továrna Hyundai by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstnat zhruba 3000 lidí, dalších až 12.000 lidí by mělo najít práci u dodavatelských firem a ve službách. Nošovická továrna má ročně vyrábět 300.000 osobních automobilů a bude první továrnou Hyundai v zemích Evropské unie. Výstavbu prvních továrních objektů chtějí Jihokorejci v Nošovicích zahájit letos v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK