Akcie Unipetrolu dopoledne na burze ztrácely takřka sedm procent

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Akcie petrochemického holdingu Unipetrol byly v dnešním dopoledni na pražské burze pod nebývalým prodejním tlakem. Jejich největší ztráta se blížila sedmiprocentní hranici a kurz se krátkodobě sesunul až pod 243 korun. Nedařilo se ani jiným emisím, takže index PX byl v 11:30 níže o 0,7 procenta na 1483,2 bodu, vyplývalo z finančních serverů.

Výprodej Unipetrolu podle obchodníků způsobila zpráva, že Unipetrol může čelit pokutě až 817 milionů korun kvůli právnímu sporu s firmou Deza ze skupiny Agrofert; na tento případ přitom Unipetrol nevytvořil opravné položky. Před polednem se pokles akcií Unipetrolu snížil na 4,1 procenta při ceně 249,9 koruny.

Akcie elektrárenské firmy ČEZ odepsaly dalších 1,55 procenta na 760,6 koruny poté, co v minulém týdnu hlavně kvůli krachu trhu s emisními povolenkami sestoupily o více než osm procent. Cenné papíry výrobce léčiv Zentiva oslabily v očekávání zveřejnění výsledků hospodaření za první čtvrtletí o 0,85 procenta na 1161 korun.

Kurz Komerční banky se snížil o půl procenta na 3558 korun. Analytický tým firem KBC/Patria zopakoval u KB investiční doporučení "koupit" a zvýšil cílovou cenu na 4321 korun, zejména po zprávě o rekordní dividendě za loňský rok a robustní finanční výkonnosti. Česká spořitelna pak ponechala u KB doporučení "akumulovat" a cílovou cenu 3800 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK