Státní rozpočet v dubnu spadl do schodku 19,9 mld. Kč

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Hospodaření státu skončilo ke konci dubna schodkem 19,9 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Ke konci března rozpočet vykázal přebytek 15,7 miliardy korun, loni v dubnu schodek 22,5 miliardy korun.

Celkové příjmy byly 299,7 miliardy Kč, výdaje činily 319,6 miliardy Kč. V propadu schodku o 35,7 miliardy korun se promítly především výdaje na stavební spoření ve výši 15 miliard Kč, čtvrtletní záloha na školství 17,8 miliardy Kč a platba VZP 2,5 miliardy Kč, uvedlo MF.

Daňové příjmy byly v prvních čtyřech měsících 147,3 miliardy korun. To je o 14,9 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Na meziročním růstu se nejvíce podílel výběr daně z přidané hodnoty ve výši 56,3 miliardy Kč, což je o 10,3 miliardy korun více oproti konci dubna loňského roku. Daň z příjmu fyzických osob činila 25,8 miliardy Kč, což je o tři miliardy méně než za stejné období loňského roku. Rozpočet předpokládá snížení příjmu z této daně o 2,6 procenta z důvodu snížení daňových sazeb k 1. lednu 2006. Daně z příjmu právnických osob dosáhly 21,95 miliardy Kč. Také u tohoto příjmu rozpočet počítá s meziročním poklesem o 12,2 procenta vlivem snížení sazby daně z 26 procent na 24 procent.

Největší objem výdajů byl vynaložen na sociální dávky. Ke konci dubna to bylo 122,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 13,3 miliardy korun. Z toho nejvíce činily výdaje na důchody ve výši 93,8 miliardy korun. Dotace krajům a obcím byly 48,3 miliardy korun, což znamená čerpání již 45,2 procenta z celkové schválené výše této položky v rozpočtu. Největší podíl z této částky, 35,5 miliardy korun, představovaly přímé náklady na zřizování škol.

Podle Pavla Sobíška z HVB výdaje státu překročily plánovanou dynamiku, zatímco příjmy drží ekonomický růst na přijatelné úrovni. "Nadměrně rostou přitom jen výdaje neproduktivní, které nijak nepomáhají k dlouhodobému udržení ekonomického růstu," upozornil Sobíšek. V případě zpomalení růstu ekonomiky by podle analytika mohl nastat výrazný propad hospodaření státu. "I když zůstal schodek rozpočtu po čtyřech měsících pod úrovní stejného období minulého roku, bez mimořádných výdajových opatření bude celoroční saldo velmi pravděpodobně horší než loni," varoval Sobíšek.

Schválený rozpočet pro tento rok stanovil celkové příjmy na 884,4 miliardy Kč a výdaje ve výši 958,8 miliardy Kč. Letošní hospodaření státu by tedy mělo skončit schodkem 74,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK