Rusko zvýší clo na vývoz ropy na nový rekord

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. května (ČTK) - Rusko od června zvýší clo na vývoz surové ropy o sedm procent na rekordních 199,8 dolaru za tunu. Reaguje tak na další růst cen ropy na světových trzích v uplynulých dvou měsících. Oznámil to představitel ruského ministerstva financí.

Rusko reviduje clo na export ropy každé dva měsíce na základě sledování mezinárodních cen své ropy. Clo na lehké ropné produkty, jako je například benzin, podle představitele ministerstva stoupne na 149,6 dolaru za tunu ze současných 138 dolarů. Clo na těžké produkty, například topné oleje, se zvýší na 79,2 dolaru ze 74 dolarů za tunu.

Podle obchodníků podpoří nová cla květnový export, protože ropné firmy se budou snažit vyvézt co nejvíce ropy před jejich červnovým vstupem v platnost, píše agentura Reuters.

Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě po Saúdské Arábii. V loňském roce však tempo růstu těžby ropy v zemi zpomalilo na 2,7 procenta z předchozích devíti procent. Důvodem byly podle analytiků vyšší daně a rozpad ruského ropného gigantu Jukos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK