Americké akcie pokračují v růstu

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Ceny amerických akcií pokračují v růstu a trh reaguje především na další sérii příznivých hospodářských výsledků. Ty v úterý zveřejnily například firmy Archer Daniels Midland, St. Paul Travelers, nebo TXU. Náladu na trhu nepokazily ani ceny ropy, které se nacházejí v těsné blízkosti historického maxima.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.401 bodů a proti pondělnímu závěru vykazoval zisk v rozsahu půl procenta. Širší index S&P 500 měl zisk 0,4 procenta a byl na 1310 bodech, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite se držel blízko 2306 bodů, kde o den dříve končil.

"Energetický sektor je pořád při síle, pomohly ale i nad očekávání dobré výsledky hospodaření firem Verizon a Archer Daniels," řekl šéf obchodování ve společnosti First Albany Ted Bretschger. Drahá ropa totiž na akcie nemá jen negativní dopady, protože pomáhá zvyšovat kurzy těžebních firem jako je ExxonMobil nebo Chevron.

Investoři ale znovu posuzují pravděpodobnost dalšího zvyšování úrokových sazeb. Z posledního projevu šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho se zdálo, že základní úrok se zvýší na pět procent a pak banka udělá pauzu. Televizní stanice CNBC ale v noci na dnešek uvedla, že Bernanke nepovažuje interpretaci svých slov za správnou.

CNBC uvedla, že Bernanke jednomu z jejích reportérů o víkendu význam svých slov upřesnil. Trh prý jeho komentář nepochopil a nyní se chybně domnívá, že šéf centrální banky se chystá růst úroků zastavit. Bernanke ale CNBC řekl, že prioritou centrální banky je pokračovat v boji s inflací, což by hovořilo pro další růst sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK