Farmáři zaplatí EU za překročení mléčných kvót asi 167 mil.Kč

02.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Zhruba 167 milionů korun bude podle předběžných údajů představovat sankce, která poputuje z ČR do pokladny EU za výrobu mléka nad přidělené kvóty. Postih se rozpočte mezi producenty, kteří přidělený limit překročili. V roce 2005/2006 byly rozděleny kvóty na výrobu 2,68 miliardy kilogramů mléka, ale produkce byla nakonec vyšší odhadem o 19 milionů kilogramů. Sankce, kterou farmáři zaplatí za kilogram nadvýroby, vychází na 1,6 koruny proti původně očekávaným dvěma až čtyřem korunám, uvedlo MZe.

"Dopadlo to lépe, než všichni počítali," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Unii se odvádí sankce zhruba devět korun za kilogram produkce nad národní kvótu. V rámci státu se pak ale provádí takzvané saldování, kdy pokutu placenou zemědělcem za kilogram nadvýroby ovlivňuje i to, o kolik jiní výrobci limit nenaplnili.

Podle Veleby je překročení dosavadní národní kvóty nutné pro to, aby se mezi producenty mohla rozdělit ještě kvótová rezerva 55,8 milionu kilogramů a oni mohli výrobu zvednout. Tento krok musí povolit EU. "Je třeba, aby Brusel žádost o rozpuštění rezervy rychle projednal," uvedl šéf AK.

Komora podle něj upustila od dřívějšího požadavku, aby se na úhradě sankce za překročení mléčných kvót alespoň zčásti podílel stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK